Taniec to prawdziwy zastrzyk energii

Taniec jako hobby pełne korzyści

Nie bez powodu taniec towarzyszy ludzkości od najdawniejszych czasów. Już pierwotne plemiona poprzez taniec wyrażały najróżniejsze emocje. Poprzez dekady taniec przechodził ewolucję, rozwijał się i zarażał energią coraz to większe rzesze ludzi. W czasach, gdy większość dnia spędzamy w pozycji siedzącej, niejednokrotnie pochyleni nad ekranem komputera dodatkowy ruch jest niezbędny do utrzymania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Na co dzień wykorzystujemy mięśnie naszego ciała w jedynie 20%.1 Podczas tańca aktywujemy wiele mięśni, nawet te, które podczas codziennych czynności nie są przez nas wykorzystywane. Wyczerpujące treningi na siłowni czy długodystansowe biegi dla wielu osób mogą wydawać się odpychające, a nawet nieosiągalne. W tańcu to ty chwytasz za ster. Daj się ponieść emocjom, wyraź to, co siedzi ci głęboko w środku. Puść hamulce i stań się lepszą wersją siebie. Efekty zobaczysz szybciej, niż się tego spodziewasz.

Liczne benefity dla twojego ciała

Nie jest sekretem to, jak wiele dobrego dla naszego ciała robi trening taneczny. Poprzez pobudzanie wielu naszych mięśni, rozluźnia je, rozładowuje napięcie spowodowane przez siedzący tryb życia, czy stres towarzyszący nam na co dzień. Taniec wymaga wiele energii, co powoduje szybkie spalanie kalorii i redukcję wagi, na której zależy wielu osobom. Zamiast stosowania głodówek, czy morderczych treningów do upadku sił, możesz osiągnąć wymarzoną sylwetkę w zdrowy, bezinwazyjny sposób, przy okazji świetnie się bawiąc. Przy okazji taniec pomaga w wypracowaniu lepszej kondycji, zwiększeniu siły czy elastyczności naszego ciała.

Brnij do celu

Z początku może być trochę boleśnie. Po pełnym wysiłku treningu tanecznym często nieuniknione są “zakwasy” czy nadwyrężenia. Warto więc pamiętać o regularnym stretchingu, który pozwoli ciału nabrać giętkości, a tobie ułatwi wykonywanie nawet najbardziej zaawansowanych figur. Wysiłkowy trening taneczny wykonywany bez wcześniejszego rozciągnięcia i krótkiej rozgrzewki może nieść bardzo nieprzyjemne konsekwencje, w tym poważne kontuzje. Miej to zawsze na uwadze i pamiętaj o odpowiednim określeniu swoich możliwości. Rozwijaj swoje umiejętności stopniowo, w tańcu cierpliwość i wytrwałość to podstawa!
Regularne treningi pomagają również w wypracowaniu większej świadomości swojego ciała. Koordynacja ruchowa to jedna z podstaw tańca, nad którą tancerz pracuje całe swoje życie. Poprzez łączenie kroków rąk oraz nóg wypracowujemy większą kontrolę nad całym naszym ciałem, co przekłada się na większą zwinność i łatwość utrzymywania równowagi, co może przydać nam się w wielu innych dziedzinach życia.

Rozładuj negatywne emocje

Taniec niesie wiele korzyści nie tylko dla ciała, ale i dla ducha. Często osoby będące w psychicznym dołku nie mają ochoty na żaden ruch. Nawet wstanie z łóżka, wydaje się misją niemożliwą. Choreoterapia, czyli terapia tańcem, jest sposobem na leczenie wielu schorzeń na podłożu stresowym czy nerwowym. Warto więc spróbować przełamać swoje bariery i wkroczyć na salę treningową. Wystarczy nawet stanąć przed lustrem w swoim pokoju i dać się ponieść melodii. Podczas tańca uwalniane są endorfiny, nazywane także hormonami szczęścia. Są one czynnikiem rozładowującym napięcie, stres i dającym ujście negatywnym emocjom. Wesoła muzyka i skoczna choreografii to istny starzyk energetyczny. Poprzez pełne ekspresji ruchy wyrzucisz z siebie frustrację i negatywną energię zatruwającą twoje ciało. Po takim treningu, mimo zmęczenia gwarantowana jest satysfakcja i ulga.
Nawet jeśli nie masz problemów z rozładowaniem stresu, taniec może wnieść pozytywne zmiany do twojego życia. Pomaga on w budowaniu większej pewności siebie, otworzeniu się na innych ludzi, ale i na samego siebie.

Myślisz, że taniec nie jest dla ciebie? Nic bardziej mylnego!

Wiele osób twierdzi, że “taniec nie jest dla nich”,czy że nie potrafią tańczyć. To nieprawda. Każdy potrafi tańczyć, w swoim unikalnym stylu. Niektórzy mają lepsze predyspozycje do wykonywania poszczególnych stylów tanecznych, jednak podstawą do stania się dobrym tancerzem jest przede wszystkim ciężka praca, wytrwałość i determinacja. Na szczęście, by korzystać z benefitów, które niesie taniec, nie trzeba być profesjonalistą! W każdym mieście odbywają się liczne zajęcia taneczne dla początkujących. Są one świetnym sposobem na wyjście ze swojej strefy komfortu, poznanie nowych osób i nauczenie się czegoś nowego. Jeśli nie wiesz jak zacząć, wszystkiego cię nauczą, od podstaw!

Który styl tańca pasuje do twojej osobowości?

Jest wiele gatunków tańca, w których możesz przebierać, każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych należy hip hop czy commercial dance, czyli to, co widzisz w telewizji czy na teledyskach. Wymagają dużej ilości energii oraz pewności siebie. Ważne są nie tylko ruchy, ale i to jak je przekażesz widzowi. Jeśli szukasz czegoś, co pozwoli ci uwolnić swoją kobiecą energię, zainteresuj się zajęciami high heels czy niezwykle popularnym w ostatnich latach pole dance. Niesamowita siła fizyczna, precyzja i dbałość o szczegóły mogą zostać wykorzystane nie tylko podczas tańca. Potrzebujesz dawki pozytywnej energii po trudnym dniu? Zumba, dancehall, cheerleading czy twerk to coś dla ciebie! Daj się ponieść egzotycznym rytmom, przy okazji budując sylwetkę marzeń. Jeśli zaś czujesz, że masz w sobie emocje, które chcesz przekazać poprzez ruch, zdecyduj się na taniec nowoczesny. Kipiący wręcz ekspresją gatunek wymagający wyjątkowej kontroli i giętkości ciała.
Żadna z propozycji nie wydaje się odpowiednia do twoich potrzeb? Nic straconego! Po prostu włącz ulubioną muzykę i improwizuj. Nie przejmuj się, jeśli nie każdy ruch wygląda, tak jak byś chciał. Taniec to przede wszystkim pasja i ekspresja, nie pogoń za perfekcją. Nie zniechęcaj się i zawalcz o lepszą wersję siebie. Pamiętaj, w zdrowym ciele zdrowy duch. Więcej o tym, jak zadbać o swoje samopoczucie przeczytasz na naszym blogu https://fundacjablu.pl/blog/.

Przypisy:

1. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-alternatywna/choreoterapia-taniec-relaksuje-uwalnia-od-stresu-leczy-depresje-aa-VwLm-jxYE-4YQN.html ↩︎