Toksyczne relacje – uwolnij się od nich

Toksyczne relacje – gdzie są granice?

Toksyczne relacje często na pierwszy rzut oka mogą wydawać się w pełni normalne. Wręcz wyjątkowo romantyczne, pełne namiętności i emocji. Ludzie wokół postrzegać mogą was jako idealną parę, jednak to, co dzieje się za zamkniętymi drzwiami pozostawia wiele do życzenia. Toksyczne relacje przybrać mogą wiele form i nie sposób przeanalizować wszystkie przypadki. Czasem to jeden z partnerów wykazuje zachowania wyniszczające, czasem to sprzeczność charakterów prowadzi do pełnej niezrozumienia i bólu relacji. Tkwienie w niezdrowym związku, potrafi skutecznie zaburzyć naszą codzienność, poczucie własnej wartości, a nawet relacje z innymi. Bądź uważny i zwracaj uwagę na czerwone flagi od samego początku znajomości. Wyjście z takiej relacji może być wyjątkowo trudne, więc warto mieć oczy szeroko otwarte i z rozsądkiem rozpoznawać zachowania mające negatywny wpływ na ciebie.

Dlaczego pociągają nas toksyczne relacje?

Skoro rozpoznanie toksycznych zachowań jest takie proste, dlaczego wiele osób wchodzi w toksyczne relacje, a następnie tkwi w nich latami? Powodów jest mnóstwo.

Strach przed samotnością

W większości przypadków wiąże się z lękiem przed utratą rodziny czy bliskich. Szczególnie wśród osób o niskim poczuciu własnej wartości może przejawiać się w “trzymaniu się za wszelką cenę” osoby, z którą udało nam się zbudować związek. Takie osoby żyją w przeświadczeniu, że nikt inny nie jest w stanie ich pokochać. Jeżeli zakończą związek z toksycznym partnerem, nie znajdą nikogo innego i już na zawsze skazani będą na samotność. Nierzadko sam partner wpaja swojej drugiej połówce, takie właśnie myśli, w celu utrzymania jej przy sobie poprzez obniżenie jej samooceny

Silne przywiązanie

Potrafi uwiązać nas do toksycznego partnera na lata. Ludzie z natury przywiązują się do bliskich im osób. Szczególnie do partnera, którego dążą silnymi emocjami, ze wzajemnością. Trudno odejść od osoby, która jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Trudno wyobrazić sobie życie bez niej życie, gdyż wiązałoby się to z wielkim bólem. Do gry wkraczają przyjemne wspomnienie. Nawet jeśli jest ich niewiele, nie raz zdarza nam się rozpamiętywać miłe chwile. Często są to momenty z początku związku, gdy partner starał się o nasze względy, stosując nawet twz. love bombing, czyli metodę manipulacji polegającą na “zalewaniu” drugiej osoby miłymi gestami, mająca na celu wzbudzenie zaufania i przywiązania.

Nieodpowiednie wzorce i trzymanie się znanego nam schematu

Jest jedną z przyczyn najczęściej przytaczanych przez psychologów. “Często wydaje się nam, że tak musi być, że widocznie tak funkcjonują związki, że jest w nich dużo smutku i przemocy.”1 mówi Katarzyna Kucewicz psychoterapeutka, psycholożka i seksuolożka. Patrząc na to, jak wygląda związek rodziców, jak traktują siebie nawzajem, tworzymy nasz pierwszy obraz relacji. Osobom nieznającym zdrowych relacji, przyzwyczajonym do kłótni, manipulacji i braku poszanowania drugiej połówki trudniej postawić się partnerowi przejawiającemu takie zachowania. O ile niektórzy będą dążyć do stworzenia domu będącego przeciwieństwem tego, w którym się wychowali, inni będą podążać ścieżkami poprzednich pokoleń.

Głód emocji

Niektórzy po prostu potrzebują zastrzyku adrenaliny. Nudzą się w stabilnych związkach, nie chcą wchodzić w relację z osobą, z którą mogą wiązać przyszłość. Wolą wsiąść w rollercoaster emocji. Są to często młode osoby, którym imponuje zaborczość, kontrolowanie. Żyją w przeświadczeniu, że takie zachowania są dowodem prawdziwych uczuć partnera. Kłótnie są burzą z piorunami, zaś momenty zgody romantycznymi uniesieniami rodem z filmów romantycznych. Na początku takie relacje wydają się ekscytujące i namiętne, jednak z czasem męczą i wyniszczają jej obie strony.

Toksyczne osoby w twoim otoczeniu

Jak stwierdzić, czy bliska nam osoba ma na nas zły wpływ? Istnieje kilka jasnych znaków na to, że relacja z danym człowiekiem może mieć wyniszczający wpływ na nas.
Gdy myśli tylko o sobie, dobro innych jest nieistotne. Każdy człowiek powinien stawiać swoje dobro na pierwszym miejscu, jednak nie kosztem krzywdzenia ludzi wokół.
Kontrola, manipulacja i gra na emocjach to klasyczne zagrania osób toksycznych. Stawianie siebie w roli ofiary oraz przerzucanie winy na drugą połówkę i wszystkich wokół to ich chleb powszedni. Nie pozwalaj na grę na twoich emocjach.
Jakiekolwiek przejawy agresji, nie tylko fizycznej, ale i psychicznej powinny zapalić w naszej głowie czerwoną lampkę. Bądź asertywny, postaw się stanowczo takim zachowaniom. Nie pozwalaj na przekraczanie swoich granic, nie daj sobie wmówić, że są absurdalne. Jeśli nie czujesz się na siłach, szukaj pomocy u bliskich lub w zaufanych instytucjach. Możesz szukać wsparcia na stronach takich jak telefon zaufania dla dzieci i młodzieży https://116111.pl/. Całodobowo działa również kryzysowy telefon zaufania 116 123.

Nowe życie, nowe spojrzenie na siebie

Wyjście z niezdrowej relacji może wiązać się z cierpieniem. Dla niektórych może być głębokim oddechem, natychmiastowym poczuciem ulgi, jednak nie zawsze tak to wygląda. Czasem tak jak po zakończeniu każdego związku musimy przejść przez kilka etapów swojego rodzaju “żałoby”. Nawet jeśli nasz partner miał zły wpływ na nasze życie, był jego dużą częścią, bez której musimy nauczyć się funkcjonować na nowo. Może to być długi proces, pełen rozgoryczenia, tęsknoty i łez. W takich momentach warto przyjąć pomoc najbliższych oraz skupić się na sobie. Postaw na samorozwój, wyciągnij jak najwięcej korzyści z zakończenia etapu, który na ciebie negatywnie wpłynął. Jest to również świetny sposób, na odwrócenie swojej uwagi od nieprzyjemnych myśli. Jeśli jednak odnalezienie się w nowej codzienności sprawia ci trudność i czujesz ciężar nabytych traum, nie bój się wizyty u specjalisty. Spotkanie z psychologiem może pomóc ci odnaleźć siebie, wyciągnąć cenne lekcje i pogodzić się z przeszłością.

Więcej o budowaniu zdrowych relacji międzyludzkich przeczytasz w innym artykule na naszym blogu https://fundacjablu.pl/zdrowe-relacje-miedzyludzkie-jako-klucz-do-dobrostanu-psychicznego/

Przypisy:

1. https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/zwiazki-i-seks/toksyczne-relacje-dlaczego-w-nich-tkwimy-psychoterapeuta-odpowiada-da327354-ls5317443 ↩︎