Dlaczego zdrowie psychiczne oddziałuje na zdrowie fizyczne?

Zdrowie psychiczne – definicja

Czym jest zdrowie psychiczne? W 1948 roku Światowa Organizacja Zdrowia wprowadziła ogólną definicję zdrowia psychicznego rozumianą jako pełny dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny człowieka, a także zdolność do rozwoju i samorealizacji.

Ta definicja jak najbardziej trafnie porusza problem, którym chciałabym się zająć w tym artykule, jakim jest niezrozumienie czynników somatycznych i ich wpływu na układ nerwowy, pokarmowy, wydalniczy czy nawet krwionośny oraz zależności między zdrowiem psychicznym a fizycznym.

Jakie są objawy fizyczne?

Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę jak różnorodne mogą być objawy fizyczne. Podczas borykania się stanami lękowymi możemy doświadczyć bardzo wielu czynników fizycznych. Należy do nich przede wszystkim: kłucie w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, ból głowy, napięcie mięśni oraz ich drżenie, kołatanie serca, duszności.

W przypadku permanentnego stresu są to niestrawność, nudności, duszności, bóle głowy, pleców, karku oraz szyi, zmiany popędu seksualnego i problemy ze snem.

Jeżeli natomiast chodzi o depresję mówimy o braku energii, ciągłym zmęczeniu, zaburzeniach snu, nudnościach, wymiotach i zmniejszeniu apetytu.

To tylko przykładowe dolegliwości wynikające ze stanu psychicznego, ale jak widać każde z nich mają ogromny wpływ na nasze zdrowie fizyczne. Dlatego niezmiernie ważne jest, by mieć świadomość, czy dane objawy pojawiły się w naszym życiu wskutek dolegliwości fizycznych, czy są skutkiem naszego stanu psychicznego. W tym celu należy skontaktować się z lekarzami, by uzyskać prawidłową diagnozę i dla komfortu naszego życia.

Przykładowo możemy myśleć, że ciągle bóle brzucha są spowodowane niedomaganiem układu pokarmowego, jednak w rzeczywistości może się okazać, że cierpimy na stany lękowe. Bóle kręgosłupa wcale nie muszą być spowodowane  nadmiernym siedzeniem przy komputerze, mogą za to być objawem  permanentnego stresu. Ciągle zmęczenie spowodowane wykonywaniem najprostszych rzeczy nie koniecznie oznacza lenistwo lub brak kondycji, bardzo często jest  objawem depresji.

Co robić, żeby dbać o zdrowie psychiczne?

1. Jak mówi stare przysłowie “w zdrowym ciele zdrowy duch”, jednak jak widać czasami trzeba zacząć od „zdrowego ducha”, by ciało też było zdrowe. W tym celu warto pielęgnować relacje z bliskimi, powtarzać stale, co w sobie lubimy oraz czasami kierować się swoimi odczuciami w podejmowaniu codziennych decyzji. Emocje to nic innego jak sygnał od ciała dla naszej świadomości i czasami warto za nimi podążać.

2. Według wielu badań w dobrym samopoczuciu pomaga posiadanie zwierzaka. Domowe pupile aktywują w naszym organizmie wydzielanie hormonów, takich jak dopamina czy oksytocyna, które wywołują u nas pozytywne emocje. Wyciszają, uspokajają i wywołują poczucie odpowiedzialności za zwierzę, co stanowi dobrą motywację do codziennych działań.

3. Jak też powszechnie wiadomo, by zadbać o naszą psychikę ważne są zajęcia fizyczne. Codzienny krótki spacer może sprawić cuda w samopoczuciu, a znalezienie sportowego zainteresowania takiego jak koszykówka, siatkówka, tenis to dobry start w przygodzie z dbaniem o swoje szeroko pojęte zdrowie.

Podsumowanie

Zrozumienie relacji między zdrowiem psychicznym a fizycznym jest kluczem do kompleksowej opieki nad sobą. Objawy fizyczne mogą być często manifestacją problemów psychicznych, dlatego ważne jest, abyśmy umieli rozpoznać ich podłoże. Pielęgnowanie zdrowego ducha poprzez utrzymanie dobrych relacji, aktywność fizyczną oraz nawet kontakt z zwierzętami może znacząco poprawić nasze samopoczucie i jakość życia. Dbając o swoje zdrowie psychiczne, inwestujemy w ogólny dobrostan fizyczny i emocjonalny, tworząc solidne fundamenty dla harmonijnego życia.