Fast fashion – Jak moda wpływa na środowisko?

W dzisiejszych czasach trendy modowe zmieniają się szybciej niż pory roku. Praktycznie niemożliwe jest zatem nadążenie za każdym pojawiającym się nowym, popularnym stylem. Branża modowa rozwija się równie dynamicznie, jak social media, w których się promuje. Sklepy starają się stworzyć jak najwięcej “viralowych” produktów, które sprawią, że miliony klientów zapragnie je kupić. Przed nabyciem kolejnego produktu fast fashion warto jednak zadać sobie pytanie, “Jak ciągłe kupowanie nowych ubrań wpływa na środowisko?”. Niestety, odpowiedź jest taka, że ciągłe wymienianie zawartości naszej szafy w znaczący sposób przyczynia się do zwiększenia problemu, jakim jest zanieczyszczenie wód, powietrza i tworzenie licznych składowisk śmieci. Poznaj, w jaki sposób moda wpływa na środowisko oraz jak niebezpieczne jest ciągłe kupowanie nowych produktów.

Fast fashion – wpływ na środowisko

“Szybka moda”, inaczej fast fashion, to produkowana na masową skalę, niskiej jakości odzież, której celem jest dostarczenie produktów odpowiadających obecnym trendom. Według badań Europejskiej Agencji Środowiskowej globalna produkcja włókien tekstylnych wzrosła z 58 milionów ton w roku 2000 do aż 109 milionów ton w 2020 roku.1 Produkcja na tak ogromną skalę, w konsekwencji prowadzi do wygenerowania wielkiej ilości odpadów, przez które powstają zanieczyszczające planetę skupiska śmieci. Przez wzgląd na szybkie zmiany trendów coraz więcej ubrań zostaje wyrzucanych, by zrobić miejsce modniejszym odpowiednikom. Większość ubrań, których nie udaje się sprzedać, ląduje w konsekwencji na wysypiskach śmieci. Znana jest sprawa Pustyni Atakama. Każdego roku do portu Iquique w Chile trafia około 60 tys. ton odzieży, gdzie tylko 15% z nich to ubrania używane. Ogromna ilość ubrań, których nie udaje się sprzedać jest wyrzucana i trafia właśnie na Pustynię Atakama. Jest to największe do tej pory wysypisko ubrań na świecie.2

Ponadto fast fashion jest zagrożeniem dla systemów wodnych. Parlament Europejski podaje, że przez farbowanie i wykańczanie produktów, produkcja tekstyliów jest winna około 20% globalnego zanieczyszczenia wody.3 Większa ilość kupowanych ubrań wiąże się także z większym zużyciem wody potrzebnej do ich prania. Ogromnym problemem jest ilość mikrodrobin plastiku, które uwalniają się podczas każdego prania ubrań, stworzonych z włókien sztucznych. Problem mikroplastiku jest powszechny. Mikroplastik znajdziemy nawet w wodzie kranowej. National Geographic podaje, że cząsteczki mikroplastiku w wodociągach mogą mieć średnicę od jednej tysięcznej milimetra do nawet pięciu milimetrów.4

Istotną kwestią jest również wielka ilość zużytej energii potrzebnej do produkcji i transportu ubrań. Niektóre marki potrafią wypuścić rocznie aż 24 różne kolekcje produktów.5 Bardzo często są one produkowane w państwach, takich jak Chiny czy Indie, więc ich eksport na cały świat generuje ogromne zanieczyszczenie powietrza poprzez emisję gazów cieplarnianych. Carbon Footprint Foundation podaje, że w 2015 r. w  samej Unii Europejskiej ślad węglowy spowodowany konsumpcją ubrań wyniósł 195 000 000 ton CO2.6

Fast fashion – niska cena, ale gorszy skład

Niskie ceny produktów, w wielu przypadkach, świadczą o ich niskiej jakości i złym składzie. W 2020 r. w przemyśle tekstylnym zanotowano użycie około 1900 rodzajów substancji, z których 165 Unia Europejska klasyfikuję jako szkodliwe dla środowiska i naszego zdrowia.7 W składzie ubrań produkowanych przez marki fast fashion można znaleźć poliester. Tkanina ta poza tym, że nie przepuszcza dobrze powietrza, nie ulega biodegradacji oraz wydziela mikroplastik podczas prania.

Polecana jako wybór ekologiczny bawełna, choć jest naturalnym, biodegradowalnym materiałem, również negatywnie wpływa na stan naszej planety. Do jej produkcji wykorzystuje się ogromne ilości wody (jedna koszulka zużywa aż 2700 litrów) oraz pestycydów.

Pestycydy, to substancje, będące źródłem zanieczyszczeń takich jak m.in. skażenie wody, powietrza i gleby. Są one również odpowiedzialne za wymieranie owadów, czego skutkiem jest stopniowe zanikanie bioróżnorodności.

Zmień fast fashion na slow fashion

Koncept slow fashion polega na racjonalnych zakupach i kupowaniu ubrań z dobrym, ekologicznym składem, które posłużą nam na lata. Jest to dokładne przeciwieństwo masowej konsumpcji widocznej w działaniach marek fast fashion. Szkodliwe dla środowiska tkaniny można zastąpić materiałami z recyklingu lub ekologicznymi takimi jak len czy lyocell, czyli ekologiczna odmiana wiskozy. Slow fashion polega również na jak najdłuższym wykorzystywaniu posiadanych już ubrań. Zamiast od razu wrzucać uszkodzony produkt do śmietnika, warto spróbować oddać go do krawcowej lub w przypadku, kiedy jest on w dobrym stanie, przekazać na cele charytatywne. Świetną alternatywą jest również sprzedawanie ubrań w grupach, np. na Facebooku lub za pomocą specjalnych aplikacji.

Ciągłe kupowanie nowych rzeczy i wyrzucanie starych sprawia, że powstają góry śmieci, które zanieczyszczają naszą planetę. Świetnym sposobem na zmniejszenie ilości produkowanych przez nas odpadów jest oddawanie niechcianych już ubrań do sklepów typu second hand. Są one świetną alternatywą dla kupowania produktów marek fast fashion. Kupno ubrań z drugiej ręki sprawia, że dany produkt nie zostanie od razu wyrzucony i będzie można go jeszcze wykorzystać.

Aktualnie istnieje wiele miejsc, do których można przekazać niechciane już ubrania. Jednym z nich są Butiki Cyrkularne stworzone przez serwis Ubrania Do Oddania. To eleganckie sklepy w galeriach handlowych zajmujące się sprzedawaniem ubrań z drugiej ręki. Marka Ubrania Do Oddania, tworząc zbiórki ubrań, współpracuje również z organizacjami charytatywnymi przekazując 1 zł na wybrany cel w zamian za każdy zebrany kilogram.

Aby dowiedzieć się więcej i wspomóc naszą kampanię na Ubrania do Oddania, kliknij w ten link:https://ubraniadooddania.pl/campaigns/2148

Branża modowa ma wielki wpływ na środowisko. Istotna jest więc wiedza na temat tego, jak świadomie kupować produkty, aby nie paść ofiarą trendu marek fast fashion. Tony produkowanych na masową skalę ubrań trafia później na wysypiska śmieci, podczas gdy można dać im drugie życie. Przemyślane zakupy są zatem niezwykle ważne, aby zmniejszyć ilość wykorzystanej energii, generowanych zanieczyszczeń i zużycia wody czy emisji gazów cieplarnianych.

Jeśli szukasz więcej informacji na temat ubrań z drugiego obiegu, przeczytaj nasz artykuł o kupowaniu w lumpeksach: https://fundacjablu.pl/zakupy-w-lumpeksie

Przypisy:

1. https://www.europarl.europa.eu/topics/pl/article/20201208STO93327/wplyw-produkcji-tekstyliow-i-odpadow-tekstylnych-na-srodowisko-infografiki ↩︎
  2. https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/to-najwieksze-wysypisko-ubran-na-swiecie-widac-je-z-kosmosu-zdjecia/wmyc6gx
    ↩︎
  3. https://www.europarl.europa.eu/topics/pl/article/20201208STO93327/wplyw-produkcji-tekstyliow-i-odpadow-tekstylnych-na-srodowisko-infografiki ↩︎
  4. https://www.national-geographic.pl/artykul/jak-pozbyc-sie-mikroplastikow-z-kranowki-sposob-jest-prosty-i-niezwykle-skuteczny-240301110858 ↩︎
  5. https://businessinsider.com.pl/finanse/handel/jak-branza-modowa-wplywa-na-nasza-planete/0scnbrb ↩︎
  6.  https://carbonfootprintfoundation.com/nasze-ubrania-to-koszt-dla-srodowiska/#:~:text=Produkcja%20ubrań%20wiąże%20się%20z,195%20000%20000%20ton%20CO2
    ↩︎
  7. https://carbonfootprintfoundation.com/nasze-ubrania-to-koszt-dla-srodowiska/#:~:text=Produkcja%20ubrań%20wiąże%20się%20z,195%20000%20000%20ton%20CO2 ↩︎