Zakupy w lumpeksie – kiedyś wstyd, dzisiaj powód do dumy

Szał na zakupy w lumpeksie, czyli o co to całe zamieszanie?

Zakupy w lumpeksie od lat budzą emocje w społeczeństwie, często dzieląc je na dwa obozy. Niegdyś założenie koszulki zakupionej w second handzie uchodziło za coś krępującego i mogło narazić nas na kpiny. Dzisiaj wybieranie ubrań z drugiej ręki zyskuje coraz większą popularność. Celebrytki z dumą chwalą się swoimi lumpeksowymi zdobyczami. Na ulicach możemy zaobserwować coraz więcej ciekawych stylizacji złożonych z vintage’owych perełek. Rynek second handów kwitnie, w całej Polsce znajduje się około 30 tys. sklepów z odzieżą używaną1, a każdy z nich oferuje niespotykane ubrania w cenach na każdą kieszeń.

Czy ubieranie się w lumpeksie to synonim wstydu?

Pomimo coraz to większej świadomości, w społeczeństwie wciąż panuje mit, że ubrania z second handu są zniszczone, śmierdzące i nie wpisują się w aktualne trendy. Nie jest to prawda. W lumpeksach można znaleźć wiele wyjątkowych ubrań o unikatowym wyglądzie, dobrym składzie materiału i często niezwykłej historii. W przeciwieństwie do sieciówek, second handy oferują jedyne w swoim rodzaju egzemplarze, które nierzadko bardzo trudno znaleźć gdzieś indziej. Jest to prawdziwa gratka szczególnie dla miłośników vintage’owych kolekcji znanych marek, które nie są już dostępne w sprzedaży z pierwszej ręki. Co prawda, nie każda wyprawa do lumpeksu kończy się koszykiem pełnym markowych ubrań. Mimo to, odwiedzając sklepy z używaną odzieżą regularnie, z czasem można dorobić się imponującej kolekcji unikalnych ubrań. Warto również wspomnieć o cenach. Odzież używana, nawet jeśli jest w stanie idealnym, jest zdecydowanie tańsza niż nowe produkty nabyte prosto ze sklepu w centrum handlowym. Ceny wahają się w zależności od świeżości towaru. Większość lumpeksowych amatorów odwiedza swój ulubiony sklep już w dniu dostawy, aby upolować jak najlepsze okazy. Jednak nawet ostatniego dnia sprzedaży da się znaleźć wiele rzeczy wartych uwagi w absurdalnie niskich cenach.

Dlaczego warto zacząć robić zakupy w lumpeksie?

Oprócz oczywistego powodu, jakim jest oszczędność pieniędzy i możliwości kreowania niepowtarzalnego stylu, warto spojrzeć nieco dalej. Zakupy w lumpeksie są zdecydowanie bardziej ekologiczne niż te w galerii handlowej. Pomimo, że marki starają się coraz bardziej wcielać w życie ekologiczne rozwiązania, jest to niezwykle trudne przy masowej produkcji na ogromną skalę. W lumpeksach znajdują się ubrania, które nie przydadzą się już pierwotnemu właścicielowi. Mogłyby trafić na śmietnik, a następnie na wysypisko, gdzie zalegałyby, tworząc sterty śmieci. Kiedy zostają kupione w lumpeksie, zostaje im nadane nowe życie, przez kolejne kilka lat będą służyć nowemu właścicielowi. Oczywiście warto zwrócić uwagę, skąd są ubrania z drugiej ręki, które planujemy kupić. Zdarzają się wypadki, w których pozyskiwane są one z nielegalnych zrzutek podających się za charytatywne. Za granicą, szczególnie w Wielkiej Brytanii popularne są zbiórki door to door, które pod przykrywką szczytnego celu zaopatrują osoby zajmujące się importem i odsprzedażą używanych ubrań. Warto mieć to na uwadze wybierając źródło, z którego będziemy robić zakupy.

Jak kupować w lumpeksie? Co zrobić, by nie zatracić się w tym świecie?

Wyjątkowo atrakcyjne ceny i ogromny wybór, mogą sprawić, że wpadniemy w szał zakupowy. Warto jednak pamiętać o tym, by każde zakupy robić z głową. Nie daj się ponieść emocjom! Sprawdź dobrze jakość materiału, stan ubrania, które cię interesuje. Zastanów się, czy na pewno go potrzebujesz i dasz radę zestawić je z rzeczami, które masz już w szafie. W momencie, w którym nie jesteś pewien zakupu — prawdopodobnie jest on nietrafiony. Nie potrzebujesz sterty ubrań, których nigdy nie ubierzesz a z czasem znajdą się w śmietniku, prawda? Idąc do lumpeksu, przemyśl czego będziesz szukał. Jeśli nie znajdziesz nic, co przykuło twoją uwagę w sklepie stacjonarnym, nic straconego. W internecie znajduje się wiele portali, na których możesz kupić lub sprzedać niepotrzebne ubrania. Jest to świetny sposób na znalezienie wyjątkowych ubrań w okazyjnych cenach.

Zrób porządek w swojej szafie, pomagając!

Jeśli chcesz zrobić trochę miejsca w szafie na nowe rzeczy, pozbywając się tych, które już ci nie służą, to najlepszy moment! Możesz wesprzeć naszą fundację oraz gospodarkę cyrkularną poprzez oddanie swoich niepotrzebnych ubrań i nie tylko. Możesz zrobić to na naszej stronie: fundacjablu.pl/zbiorki/. Przekazane nam przedmioty takie jak zabawki czy gry zostaną sprzedane w sklepie fundacji w kategorii Drugie Życie. Możesz także przekazać niechcianą odzież na akcję Ubrania do Oddania i wspomóc naszą fundację — za każdy zebrany kilogram używanej odzieży fundacja otrzymuje złotówkę. W pierwszej akcji udało nam się zebrać ponad tonę ubrań! Liczymy, że i tym razem uda na nam się osiągnąć tak wspaniały wynik. Także ty możesz się do tego przyczynić, robiąc przy okazji coś dobrego dla świata ale i dla siebie. Więcej informacji o ubraniadooddania.pl/campaigns/2148.

1. https://www.newsweek.pl/polska/czy-kupowanie-ubran-w-lumpeksach-jest-eko-polska-importuje-na-potege/s0dbk2y ↩︎