Czy romantyzacja codzienności poprawia jakość życia?

Czym właściwie jest romantyzacja codzienności

W sieci coraz częściej możemy usłyszeć enigmatyczną frazę “romantyzacja”, ale co tak naprawdę oznacza ona w dzisiejszych czasach? Romantyzacja codzienności to nic innego jak cieszenie się z drobnostek i docenianie trwającego momentu. Polega ona na zwolnieniu tempa życia, skupieniu się na umileniu sobie szarej codzienności. Romantyzując swoje codzienne obowiązki, wprowadzamy do swojego życia harmonię, spokój i satysfakcję z niewielkich przyjemności. W ten sposób dużo łatwiej jest nam pogodzić się z trudami dnia codziennego i podnieść poziom swojego samopoczucia.

Jak zacząć romantyzować codzienność?

Trend na romantyzację życia w social mediach przejawia się przede wszystkim pod postacią estetycznych zdjęć apetycznie wyglądających posiłków czy otaczania się pięknymi przedmiotami, jednak w praktyce jest nieco inaczej. Owszem, przytulne otoczenie jest jednym z czynników wpływających na nasze samopoczucie, ale nie jedynym. Romantyzacja codzienności skupia się przede wszystkim na znalezieniu czasu dla siebie i docenianiu go. Dbaniu o siebie i swoje ciało, o swoje pasje. W wirze obowiązków znajdź moment na relaks. Czasem proste czynności, które nie zajmują dużo czasu, mogą poprawić twoje nastawienie na cały dzień. Poranna yoga, zdrowie smoothie na śniadanie a może kawka i książka na balkonie? Poczuj się jak główna postać w ulubionym filmie lub książce. Skup się na sobie oraz na momencie, który właśnie trwa. Postrzegaj siebie jako postać, którą chciałbyś oglądać, podziwiać a ostatecznie się nią stać.

Ale nie samymi przyjemnościami człowiek żyje. Poczucie zmarnowanego dnia i braku produktywności może skutecznie pogorszyć samopoczucie. Ważna jest dobra organizacja oraz balans obowiązków i czasu wolnego. Postaraj się dobrze zaplanować swój czas pracy lub nauki. Wyciągnij z niego jak najwięcej, by na koniec czuć spełnienie. Sięgaj wyżej i nie bój się ambitnych planów. Ich realizacja sprawi ci ogromną satysfakcję. Pamiętaj, by nagradzać się za swoje mniejsze lub większe sukcesy.

Uśmiechnięta kobieta siedzi z kubkiem kawy oraz gazetą na okcie, romantyzuje codzienność

Korzyści, jakie niesie romantyzacja codzienności.

Pierwszą korzyścią nasuwającą się na myśl jest oczywiście lepsze samopoczucie. Zauważając piękno codzienności, dużo łatwiej będzie ci docenić swoje życie oraz przede wszystkim siebie. Z pozytywnym nastawieniem drobne potknięcia nie będą aż tak dotkliwe. Idąc przez życie z uśmiechem i pozytywną energią polepszysz nastrój nie tylko swój, ale i wszystkich wokół. W ten sposób zdobędziesz sympatię otaczających cię ludzi, którzy będą oddawać ci dobrą energię, motywując do działania.
Romantyzacja codzienności to przede wszystkim dobre nawyki. Z początku niektóre czynności takie jak wstawanie wcześnie rano czy regularne ćwiczenia mogą wydawać się wymuszone i nienaturalne. Z czasem staną się one zdrowym nawykiem, który stanie się nieodłączną częścią twojej codzienności. Ważna jest jednak dyscyplina i dobra motywacja w dążeniu do samorozwoju.
Samorozwój jest jednym z nieodłącznych elementów romantyzacji życia. Wprowadzając zdrowe nawyki, dbając o siebie, dążąc do ustalonych celów, stajesz się z każdym dniem coraz lepszą wersją siebie. A przy okazji czujesz się świetnie!

Kilka sposobów, jak romantyzować życie.

Jeżeli nie masz pomysłu, jak zacząć romantyzować codzienność, oto kilka bardzo prostych przepisów na dobry humor. Wprowadź je w swoje życie już dziś.

• Kup świeże kwiaty, zapachową świecę lub kadzidełko. Miła atmosfera w twojej przestrzeni ułatwi ci wczucie się w harmonijny klimat. Pamiętaj, by wpuszczać do swojego pomieszczenia dużo światła i świeżego powietrza!
  • Wyjdź na spacer. Chwyć kawę lub owocowy koktajl i wyjdź do parku, lasu, czy przejdź się po urokliwych uliczkach w centrum miasta.
  • Usiądź w kawiarni z książką. Szczególnie w pochmurny dzień pyszne ciastko i produktywnie spędzony czas sprawią, że twój nastrój poszybuje w górę!
  • Urządź piknik. Pogoda za oknem zwiastuje nadejście wiosny. Weź koc, owoce, słodkości i rozłóż się w parku z książką, filmem lub spędź czas kreatywnie. Możesz sięgnąć po szkicownik, płótno, lub antystresową kolorowankę. Satysfakcja gwarantowana.
  • Poćwicz. To ty wiesz najlepiej, jakich ćwiczeń potrzebuje twoje ciało. Jogging, yoga, wypad na siłownię a może wycieczka rowerowa? Każda opcja jest świetnym sposobem na spędzenie ciekawie czasu.
  • Przygotuj pyszny posiłek. Przetestuj nowy przepis lub ugotuj potrawę, która nigdy cię nie zawodzi. Podaj elegancko do stołu, stwórz przytulny klimat. Smak jest ważny, ale sposób podania także! Jeśli potrzebujesz inspiracji na zdrowe dania znajdziesz je w naszym e-booku: https://fundacjablu.pl/kalendarz-sezonowosci-warzyw-i-owocow/
  • Włącz muzykę (możesz śpiewać na cały głos) lub ulubiony podcast i zrób porządki w domu. Czysta przestrzeń to podstawa dobrej organizacji i życiowej harmonii.
Uśmiechnięta kobieta tańczy na plaży, romantyzuje codzienność