Życiodajny jarmuż i jego właściwości zdrowotne
Życiodajny jarmuż i jego właściwości zdrowotne

Życiodajny jarmuż i jego właściwości zdrowotne

Jarmuż. Roślina warzywna, pochodząca od kapusty dzikiej. Jego historia sięga starożytności, gdzie był ceniony za swoje właściwości odżywcze i lecznicze, ale swój prawdziwy moment chwały odnotował podczas II Wojny Światowej, m.in. w Japonii, gdzie ludność zmagała się z problemem poważnego głodu. 


Japoński lekarz wojskowy Niro Endo urozmaicał ubogą dietę swojej rodziny sokami własnej produkcji. Bazował na traktowanych wówczas jako odpadki częściach warzyw — zielonych liściach rzodkwi, batatów, bakłażanów i innych. Doktor Endo zauważył pozytywny wpływ soków na zdrowie swojej rodziny i dogłębnie zbadał jego właściwości, dochodząc do wniosku, że najbardziej wartościowym składnikiem, jakiego używał, był właśnie jarmuż.

W trudnych, wojennych warunkach również Anglicy docenili wytrzymałość i łatwość uprawy jarmużu oraz jego właściwości zdrowotne. Zalecali swoim rodakom hodowanie go na przydomowych podwórkach.

Jarmuż nazywano mięsem jarmużowym. Nie bez powodu — zawiera tak jak mięso wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów potrzebnych do wytworzenia białka w organizmie człowieka m.in. histydyna, izoleucyna, treonina, tryptofan, leucyna, lizyna. Jest zatem wspaniałym materiałem budulcowym dla naszych mięśni.
Jarmuż jest bogaty w witaminy A, C i K oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo i wapń. Jest również źródłem błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Właśnie ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych jarmuż jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw.

Jego właściwości zdrowotne obejmują: wsparcie układu odpornościowego, wzmacnianie kości, utrzymanie prawidłowej funkcji wzroku i ochronę przed chorobami serca. Ponadto jarmuż zawiera fitochemikalia, takie jak sulforafan, które mają potencjał antynowotworowy i przeciwzapalny.

Nie ulega wątpliwości, że warto włączyć tę wspaniałą roślinę do swojej diety, a korzyści zdrowotne są bardzo szerokie. Dodatkowo udowodniono, że mrożenie jarmużu, nie wpływa znacząco na poziom aminokwasów a więc możemy sięgać po niego praktycznie przez cały rok w formie tak świeżej i jak i po rozmrożeniu.

Propozycje wykorzystania jarmużu w swojej kuchni to np.:

  • w formie surowej do sałatek,
  • gotowany lub duszony samodzielnie lub jako dodatek do potrawek i zup,
  • jako dodatek np. do omletów,
  • w formie życiodajnego koktajlu wraz z innymi warzywami lub owocami,

Nie odmawiajmy sobie dobroczynnych właściwości jarmużu, znajdźmy swój ulubiony sposób na włączenie go do swojej codziennej diety i bądźmy długowieczni i zdrowi!

Źródła:
https://tools.myfooddata.com/protein-calculator/168421-11622/wt1-wt1/1-1
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607011909

Newsletter

TYLKO CIEKAWE I KONKRETNE TREŚCI

Skip to content