Sezonowo i zdrowo!
Sezonowo i zdrowo!

Sezonowo i zdrowo!

Kalendarz sezonowości warzyw i owoców

Każda pora roku rządzi się swoimi prawami – konkretne temperatury, pasujące warunki pogodowe, ale również odpowiadająca danemu sezonowi flora. Poza rozmaitymi kwiatami, które możemy z zadowoleniem podziwiać, pojawia się przede wszystkim wiele roślin użytkowych, występujących jedynie sezonowo. Czym właściwie są te sezonowe warzywa i owoce?

Mógłby ktoś spytać: jak to jest możliwe, skoro wiele ziół, warzyw i owoców jest dostępnych w supermarketach przez cały rok? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Wszystkie te dobrodziejstwa sprowadzane są zza granicy, bardzo często z Holandii, Hiszpanii a także Maroka. Stąd spotkamy w sklepie truskawki w listopadzie, maliny w styczniu, a borówki amerykańskie – przez cały rok.

Sezonowe owoce i warzywa pomocą przy zmniejszeniu śladu węglowego?

Lipcowe frykasy

Sezonowe warzywa i owoce w lipcu

Lato zaczyna się z przytupem. Natura robi wielkie wejście smoka i obdarza nas całym ogromem pysznych owoców. Począwszy od pięknie kwitnących w okresie wiosennym na różowo wiśni, które w lipcu obficie obradzają w przydomowych ogrodach i po które na sam szczyt chętnie wspinają się dzieci. Niemalże w tym samym czasie pojawiają się czereśnie – co po niektórzy, mniej „zaawansowani“, mogą pomylić je z wiśniami, jednak są od nich słodsze. Bardziej przyziemnie rośnie pewien zielony owoc… Jego smak idealnie odbierają receptory smakowe znajdujące się po bokach języka, gdyż jest do tego stopnia kwaśny, że często unika się jedzenia go w sposób bezpośredni, prosto z krzaka: mowa o agreście – najpyszniejsze są z niego konfitury. Skoro został poruszony temat przetworów to wielkim faux pas byłoby zapomnienie o polskich malinach – po ten przysmak dzieciństwa każdy chętnie sięga każdego lata.

Porzeczka czarna czy czerwona? Nie ma powodu, by wybierać. Zarówno z jednego, jak i drugiego rodzaju można przyrządzić przepyszny sok. Skoro zaczęły się wakacje, warto, w ramach rekreacji, wybrać się na wyprawę do lasu. Najlepiej o poranku, gdy na trawie wciąż lśni rosa. Dobrym pomysłem jest zabranie ze sobą wiaderka na dobrodziejstwa, jakimi obficie darzy nas runo leśne: jagody, borówki, a także poziomki. Należy jednak pamiętać o dokładnym ich umyciu!

Nie można zapomnieć również o warzywach. Idealną przekąską w gorące dni jest fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą. Kiedy człowiek przygotuje sobie taką przekąskę i weźmie się za jedzenie, nawet nie zdaje sobie sprawy, gdy zniknie cała miska. A chciałoby się jeszcze. Lipiec obradza także w ogórki, które można jeść na wiele sposobów: można je obrać i chrupać sobie na surowo, można do obiadu zrobić mizerię, a ponadto – można je ukisić i cieszyć się nimi również w czasie zimy.

Jakie sezonowe warzywa i owoce występują w lipcu?

Przysmaki dni sierpniowych

Sezonowe warzywa i owoce w sierpniu

Warzywa i owoce sezonowe, którymi możemy cieszyć się w sierpniu, zachwycają i zachęcają swoim wyglądem, mieniąc się w kolorach tęczy. I to dosłownie – nie jest to żadna przenośnia. Czerwień reprezentują soczyste, czerwone pomidory, jak i słodkie, smakowite Jonagoldy lub Szampiony. Często można również spotkać dojrzałe, błyszczące nektarynki przybierające tę barwę. Kolorem pomarańczowym okraszone są drobne, lecz mięsiste morele oraz ich nieco większe, mechate kuzynki brzoskwinie. W tym sezonie pojawiają się pierwsze okazy dyń, gotujących się na zrobienie furory jesienią. W kolorze żółtym jak sierpniowe słońce pojawiają się przepyszne pomidorki koktajlowe, idealne na przekąskę w ciągu dnia oraz jedna z odmian papryki, która jest idealna na kanapki.

„Zieleń się, zieleń!“ Z takim zawołaniem można zwrócić się do winogron, z niewiadomych przyczyn nazywanych białymi. Tym pięknym kolorem nadziei w ósmym miesiącu roku wyróżniają się także cukinie. Wyobraźcie tylko sobie: letni wieczór, grill z przyjaciółmi, a na nim przypieczona cukinia… Palce lizać! Jako owoc, który jawi się nam w iście smerfastycznym kolorze uznać możemy śliwkę. O dziwo nie granat charakteryzuje się kolorem granatowym, a nasze piękne, polskie jagody!

Ostatni, lecz nie mniej ważny jest kolor fioletowy – pod tę kategorię podpiąć możemy zarówno warzywo, jak i owoc. W sierpniu bowiem, pojawiają się piękne, dorodne bakłażany, ale także winogrona – tym razem te, pierwotnie zwane, czerwonymi.

Sezonowe warzywa i owoce w kolorach tęczy
Sezonowe warzywa i owoce w kolorach tęczy

Czy znacie sierpniowe kolory tęczy?

Wrześniowe pyszności

Sezonowe warzywa i owoce we wrześniu

Wrzesień stanowi miesiąc przełomowy, bo przeplatają się w nim ostatnie letnie noce z pierwszymi dniami jesieni. Gdyby nasze telefony były zsynchronizowane z naturą i jej cyklem, na pewno posiadałyby kalendarz sezonowości warzyw i owoców. Wtedy każdy z nas mógłby na bieżąco sprawdzać, co przyniesie dany sezon. Dziewiąty miesiąc co roku zaopatrza nas we wszystkie rodzaje żywności, począwszy od zbóż, przez owoce i aż do grzybów!

Przedstawicieli owoców w tym okresie mamy sporo. Już na dobre królują dynie, z których robi się przede wszystkim zupy oraz przepyszne ciasta. Silną pozycję utrzymują również jabłka, do których dołączają gruszki – każdy powinien codziennie zjeść jeden lub drugi owoc. Podczas wyprawy do warzywniaka najlepiej upolować kiść winogron lub pół kilo śliwek. Będą stanowić świetną przekąskę podczas oglądania filmu lub serialu. Warto również zainteresować się owocami, które zajmują topowe pozycje, jeśli chodzi o przetwórstwo różnego rodzaju: aronia i żurawina.

Papryka czerwona, zielona, żółta i nawet pomarańczowa – to typ warzyw, który robi prawdziwą furorę we wrześniu. Nawet niektóre kolory są już stricte jesienne. Zupełnie jednak niepasującą do jesieni barwą charakteryzuje się drugie warzywo, którym jest fasola Jaś, gdyż jest ona biała. To idealny okres na przyrządzenie fasolki po bretońsku: warto do niej dodać również paprykę! Koniecznym jest, by spróbować sałatki z jarmużu. Jest pożywna, smaczna i co najważniejsze – bardzo zdrowa!

Inne typy roślin użytkowych w tym okresie nie mają wielu swoich przedstawicieli, ale są one niemniej ważne i nie powinno się zapominać o ich obecności. Orzechy laskowe nie są jedynie dla wiewiórek, lecz również zdecydowanie służą człowiekowi. Tak samo orzechy włoskie, które wspomagają pracę naszego mózgu. Wrześniowym zbożem nazwać można kukurydzę, idealną do przypieczenia i schrupania na ciepło. A wycieczka o poranku po grzyby i późniejsze ich obrabianie i suszenie? To przywodzi wspomnienia z dziecięcych lat, które warte byłyby powtórzenia.

Kolorowe dynie
Kolorowe dynie

Jesienne przysmaki – co we wrześniu?

Idealne rozwiązania na gorące dni

Środek lata, największe upały… przydałoby się coś na ochłodę. Dobrym sposobem na ulgę w gorący dzień są lody, a jeszcze lepszym: domowy koktajl, którego głównym składnikiem będą owoce sezonowe. Jest prosty i szybki do przygotowania, orzeźwiający i – co najważniejsze – zdrowy. A lista potrzebnych składników? Zawiera same sezonowe dobrodziejstwa!

Składniki:

  • garść malin,
  • garść truskawek,
  • garść jagód,
  • pół szklanki maślanki,
  • łyżka miodu (to jedynie propozycja, słodzimy wedle własnego uznania)
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć zioła i owoce sezonowe.
  2. Wrzucić je do kielicha blendera, następnie blendując na gładko.
  3. Wlać maślankę oraz dodać miodu wedle uznania.
  4. Całość zblendować.
  5. Napój przelać do dzbanka lub szklanek i wstawić do lodówki na około pół godziny.
  6. Wypić ze smakiem!
Przepis na koktajl z owoców sezonowych
Przepis na koktajl z owoców sezonowych

Jeśli nasza propozycja koktajlu skradła Wasze serca, to na pewno ucieszy Was informacja, że więcej inspiracji na przepisy, do których wykonania potrzebne będą sezonowe warzywa i owoce, znajdziecie w naszym e-booku, który obecnie jest w fazie przygotowania. Więc, nie żegnając się, powiemy Wam tylko jedno: ciąg dalszy nastąpi.

Newsletter

TYLKO CIEKAWE I KONKRETNE TREŚCI

Skip to content