Jak przygotować się na trekking lub wypad bushcraftowy?

Dla tych, którzy poszukują prawdziwej przygody na łonie natury, idealnym wyborem jest trekking lub wypad bushcraftowy. Kluczem do udanej wyprawy, niezależnie od jej typu, jest odpowiednie przygotowanie, które zapewni komfort i bezpieczeństwo. Zastanówmy się zatem, jak przygotować się do wyprawy.

Co to jest bushcraft?

Słowo bushcraft (z ang. bush – zarośla, craft – rzemiosło) to sztuka przetrwania na łonie przyrody, z dala od cywilizacji, przy użyciu minimalnego zestawu narzędzi i zasobów naturalnych. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że bushcratf ma wiele wspólnego z survivalem. Jednak celem survivalu jest przetrwanie w razie wystąpienie ekstremalnej sytuacji kryzysowej. Bushcraft skupia się nie tylko przetrwaniu z dala od cywilizacji, ale także obcowaniu z przyrodą, a wręcz harmonijnym współistnieniu z naturą. Co istotne, uprawianie bushcraftu w Polsce jest w 100% legalne, oczywiście na wyznaczonych obszarach, które znajdziecie na tej stronie: czaswlas.pl.

Co to jest trekking?

Choć słowo trekking wydaje nam się dużo bardziej znajome, współcześnie nie zawsze używane jest w poprawnym znaczeniu. Trekking to bowiem wędrówka w trudnych warunkach terenowych lub klimatycznych. A zatem nie każda wycieczka piesza na łonie przyrody jest trekkingiem.

A co wspólnego może mieć trekking z bushcraftem?

W przypadku dłuższej wyprawy trekkingowej, podczas której planujemy biwakowanie poza infrastrukturą turystyczną, przydatne mogą okazać się umiejętności bushcraftowe. Ponadto ruszając w trudne warunki terenowe, zawsze warto znać podstawowe umiejętności związane ze sztuką przetrwania.

Jak się przygotować do wyprawy?

Przygotowanie do wyprawy, niezależnie od jej rodzaju, jest istotne dla zapewnienia komfortu oraz bezpieczeństwa. Zaplanowanie trasy i przygotowanie odpowiedniego sprzętu pomoże nam uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek i cieszyć się przygodą na łonie natury.

Planowanie trasy

Aby wyprawa była bezpieczna i udana, niezbędne jest dokładne zapoznanie się z terenem i zaplanowanie racjonalnej trasy (czyli takiej, która jest dostosowana do naszych możliwości). Dziś zwykliśmy polegać na naszych telefonach komórkowych. Niemniej jednak w terenie często nie ma zasięgu, sprzęt może ulec przegrzaniu lub zalaniu, a bateria zwyczajnie się wyczerpać (szczególnie w sytuacji nieplanowanej). Znajomość terenu pozwoli nam zachować zimną krew. Dobrze jest także mieć przy sobie tradycyjną mapę.

Informowanie o lokalizacji

Kolejnym ważnym aspektem jest poinformowanie kogoś bliskiego o planowanej trasie i czasie powrotu. Wówczas w razie sytuacji awaryjnej możemy liczyć na szybką interwencję. Jak mówi polskie przysłowie ”licho nie śpi” i niestety wypadki zdarzają się nawet doświadczonym pasjonatom wypraw. Znana jest historia Arona Ralstona – amerykańskiego wspinacza, który uległ poważnemu wypadkowi. Ralston miał świadomość, że nikt nie będzie go szukał i nie udzieli mu pomocy, ponieważ nikomu nie zdradził planów swojej wyprawy. Aktualnie wiele aplikacji turystycznych umożliwia udostępnianie lokalizacji, pamiętajmy jednak, że tak jak w poprzednim podpunkcie, technologia może zawieść.

Prognozy pogody i odpowiedni sprzęt

Ostatnim ważnym elementem przygotowania do wyprawy jest sprawdzenie prognozy pogody, wybór odpowiedniej odzieży i spakowanie sprzętu, dostosowanego do warunków i naszych planów.

Co koniecznie zabrać na wyprawę?

Przygotowując się do dłuższego trekkingu lub wypadu bushcraftowego, należy koniecznie zadbać o odpowiedni ekwipunek. Oto lista rzeczy, które mogą się przydać:

• Butelka lub bukłak na wodę oraz tabletki do odkażania wody lub lifestraw: Podczas wypraw uniknięcie odwodnienia to podstawa. Osobom dorosłym zaleca się wypijanie około dwóch litrów płynów dziennie, a w przypadku upałów lub intensywnego wysiłku fizycznego – ilość zalecanych płynów wzrasta ponad dwukrotnie!
  • Obuwie, dostosowane do terenu: Komfort oraz bezpieczeństwo na trasie zapewnią nam buty trekkingowe lub górskie, przystosowane do trudnych nawierzchni.
  • Odpowiednia odzież: Podczas upalnych dni należy chronić swoje ciało przed oparzeniami słonecznymi. Równie niewskazane jest wychłodzenie organizmu. Nawet przy słonecznej pogodzie warto mieć ze sobą coś przeciwdeszczowego i przeciwwietrznego.
  • Kompas: To niezawodne narzędzie do nawigacji, pomocne wtedy, gdy elektronika nie podoła.
  • Ostry nóż, scyzoryk lub multitool: Uniwersalne narzędzia przydatne w wielu sytuacjach, nie tylko awaryjnych. Służą do przygotowywania jedzenia i innych prac obozowych.
  • Latarka: Ręczna lub tzw. “czołówka”, pozwala oświetlić drogę po zmroku lub wysłać sygnał SOS.
  • Krzesiwo magnezowe: Niezawodne narzędzie do rozpalania ognia, przydatne gdy zapalniczka lub zapałki zamokną.
  • Kubek metalowy lub menażka: Do przygotowywania potraw, zagotowywania wody i picia.
  • Gwizdek: Do sygnalizowania swojej obecności w sytuacjach awaryjnych.
  • Apteczka turystyczna: Przede wszystkim na wypadek drobnych urazów i nagłych sytuacji awaryjnych. Powinna zawierać środki opatrunkowe i dezynfekcyjne, leki przeciwbólowe oraz na zatrucia pokarmowe.
  • Woreczek strunowy, worki na śmieci: mają wielofunkcyjne zastosowanie: służą do pozyskiwania wody, pakowania sprzętu, zabezpieczenia go przed deszczem oraz na odpadki.
  • Linka spadochronowa (paracord): wielofunkcyjna lina do budowy schronienia, zabezpieczenia sprzętu, może także zastąpić urwaną sznurówkę.
  • Folia NRC: Do ochrony przed zimnem, izolacji od podłoża, a nawet budowy prymitywnego schronienia.
  • W zależności od typu wyprawy warto także rozważyć zabranie: tarpu, śpiwora, hamaku turystycznego, kuchenki turystycznej lub wojskowej, siekiery, piły, saperki i oczywiście… papieru toaletowego 😉

Warsztaty

Zainteresował Cię ten temat? Zapraszamy na serię bezpłatnych warsztatów #Logout, podczas których w praktyce przekonasz się, jak przygotować się do wyprawy! W programie:

• Bezpieczne i odpowiedzialne podróże – warsztaty stacjonarne dla dzieci.
  • Pierwsza pomoc w terenie – prelekcja z elementami warsztatu, wydarzenie stacjonarne dla dorosłych, animacje dla dzieci.
  • Rodzinne warsztaty bushcraftu i survivalu – warsztaty terenowe, konkursy z nagrodami.

Już w sierpniu w Wieliczce! Szczegóły wkrótce na: https://kursy.fundacjablu.pl/warsztaty i Facebooku: https://www.facebook.com/fundacjablu.

Zeszłoroczna edycja: https://fundacjablu.pl/logout-nowa-oferta-warsztatowa/

Wesprzyj nasze działania